Attacca Ensemble

 Het Attacca Ensemble is in 2008 opgericht. Het bestaat uit een kamerkoor van variërende omvang, eventueel aangevuld met instrumentalisten. Het Ensemble heeft in zijn korte bestaan een reputatie opgebouwd als één van de meest vooraanstaande koren voor hedendaagse muziek en vooral minimal music. De voorkeur gaat hierbij uit naar muziek waar een groot publiek voor bestaat maar die vanwege lengte of moeilijkheid in Nederland niet of nauwelijks wordt uitgevoerd. Hierbij gaan de zangers uitdagingen op het gebied van speciale zangtechniek of uithoudingsvermogen niet uit de weg. De afgelopen jaren is met veel succes muziek uitgevoerd van Philip Glass. In 2009 kwam het Ensemble met een concertversie van het magnum opus van Glass, Einstein on the Beach, dat in Nederland sinds de premiëre eind jaren ’70 niet meer live te horen was geweest. Alom werd de precisie en virtuositeit van de uitvoeringen geprezen. In mei 2011 hernam het Ensemble delen hiervan in een bijzonder concert dat samen met de componist in de Amsterdamse Melkweg plaatsvond.

 

In 2010 werd van Arvo Pärt de Kanon Pokajanen uitgevoerd. Bijzonder hieraan was dat de gehele Kanon van meer dan anderhalf uur zonder pauze ten gehore werd gebracht.
 


In 2012 bracht het Attacca Ensemble, opnieuw voor uitverkochte zalen, de Nederlandse première van The Little Match Girl Passion van David Lang. In hetzelfde concert klonk, in samenwerking met violiste Janneke van Prooijen, A Madrigal Opera van Philip Glass.
 

 

In 2013 heeft Attacca Ensemble samen met de succesvolle harpiste Lavinia Meijer en slagwerker Chris Saris een toernee gemaakt langs de Nederlandse theaters. Dit programma is in het voorjaar van 2014 in reprise genomen en succesvol afgesloten met de opening van het Philip Glass & Friends Festival in de Melkweg. Op het programma stond muziek uit de opera's Einstein on the Beach en Akhnaten, uit de film Koyaanisqatsi en uit de popsongcyclus Songs from Liquid Days. Tijdens deze concertreeks ging ook muziek uit het theaterwerk Hydrogen Jukebox in Nederlandse première. Wegens groot succes is het programma najaar 2014 opnieuw in reprise gegaan.

 

Voorjaar 2015 stond het monumentale Another Look at Harmony Part IV op het programma. Het behoort tot Glass' mooiste werken voor koor en orgel. David Lang heeft goed geluisterd naar de muziek van Glass, Steve Reich en Arvo Pärt en wordt gerekend tot de tweede generatie Minimal componisten. Zijn Battle Hymns is een nieuw werk dat voor het eerst door Attacca Ensemble in Nederland werd uitgevoerd. Het is tegelijk lyrisch en opzwepend, geïnspireerd op de militaire marsmuziek uit de Amerikaanse Burgeroorlog.

 


 

Het Attacca Ensemble
Fokko Oldenhuis
, dirigent en artistieke leiding
Feico Deutekom, artistieke leiding en piano
Adri de Visser, producent
Janneke Teeuw, producent
 

‘De perfecte uitvoering van de werken maakte duidelijk dat we te maken hadden met een geweldig koor, twee fantastische instrumentalisten en een perfecte dirigent.’

 

‘Naadloze, geconcentreerde uitvoeringen van Glass' werk, terwijl deze muziek amper een uitvoeringstraditie kent. Echt heel bijzonder!’

 

‘Een verademing dat deze stukken een keer live zijn te horen (dat gebeurt helaas te weinig) en het resultaat was erg mooi! De combinatie (ook akoestiek) met het kerkorgel was heel goed en de strakheid van de zang was fantastisch. Ook de knee plays met de viool kwamen erg goed uit verf. Ofwel: vaker doen!

 

‘Schitterende vertolking van mooie muziek in een perfecte ambiance’

 

‘Het was een geweldige ervaring. Hallucinerend. Duizelingwekkend. Woorden schieten tekort (...) Van de zangers vraagt dit stuk ontiegelijk veel concentratie en uithoudingsvermogen, vanwege de continue variaties binnen de herhalingen en de complexiteit van de door elkaar verweven lijnen. Onbegrijpelijk hoe ze bij de les bleven. Het is volstrekt anders om dit soort muziek live te ondergaan dan op een cd. Niet alleen het publiek, ook het koor was na afloop héél opgetogen.’

 

"Wat heb ik geweldig genoten van het Attacca-ensemble. Diep onder de indruk ben ik van deze muzikanten en zangers. Bedankt dat jullie hen hierheen gehaald hebben" (Zeeuwse Concertzaal Middelburg, maart 2012)

 

"Dankjewel Attacca Ensemble voor deze heerlijke minimalistische middag. Het meisje met de zwavelstokjes was ontroerend in haar eenvoud, klasse was Janneke van Prooijen die werkelijk topsport bedreef in een bijna vijf kwartier durend strak Glass-schema. Chapeau" (Stadsgehoorzaal Leiden, oktober 2012)

 

"It was a great concert! Especially "The Little Match Girl Passion" of David Lang.
The Attacca Ensmble is unique in performing this minimal music on the continent!" (Stadsgehoorzaal Leiden, oktober 2012)

 

"This choir has a superb tone quality and tonal and dynamic range and this was heard to great effect in The Funeral and The Temple from Akhnaten. Chilling in every sense was the 1986 Freezing on a text by Suzanne Vega, and Knee Play III gave us a hint of the humour and subtlety to be found in the mammoth......It was a great privilege to hear his music played by these musicians who have the necessary skills to perform this style and who have worked with the composer on several occasions in the Netherlands".
(Dr. Anton Philipszaal/Nieuwe Kerk 's Gravenhage, oktober 2013)