Archief

Philip Glass: Another look at Harmony

Geertekerk, Utrecht

 

ANOTHER LOOK AT HARMONY - PHILIP GLASS

'Knee Plays' from Einstein on the Beach; koor, orgel en viool
'Vessels' from Koyaanisqatsi; koor en kerkorgel
Philip Glass: Another look at Harmony, part 4 – versie voor koor en kerkorgel

Op 11, 12 en 18 oktober brengt het Attacca Ensemble in Amsterdam en Utrecht concerten met koormuziek van de Amerikaanse componist Philip Glass.

Het belangrijkste onderdeel van het programma is het adembenemende Another Look at Harmony, Part 4 uit 1977, dat destijds in Nederland tijdens het Holland Festival zijn wereldpremière beleefde. Het duurt onafgebroken ongeveer een uur en behoort tot de mooiste en meest dramatische werken van Glass uit de tijd dat deze nog in de zogenaamde Minimal Music stijl componeerde. Door de complexiteit en de snelheid van de in elkaar overlopende vocale lijnen, is het ook één van zijn moeilijkst uitvoerbare werken. De zangers zijn bijna zonder onderbreking actief, wat zal zorgen voor een spectaculaire concertbelevenis. Voor het eerst sinds 30 jaar zal dit stuk weer in Nederland te horen zijn.

Bijzonder aan de nieuwe uitvoering door het Attacca Ensemble is dat het koor wordt begeleid door een kerkorgel in plaats van een elektrisch orgel, zoals in de originele partituur. Daarbij heeft het koor een grotere bezetting dan het geval was bij eerdere uitvoering van dit werk. Eén en ander zal zorgen voor een meer ruimtelijke en dynamische klank dan in voorgaande uitvoeringen het geval was.

Verder staan op het programma de Knee Plays uit Glass’ opera Einstein on the Beach (1976) en Vessels uit de film Koyaanisqatsi (1982). De concerten worden verzorgd door het Attacca Ensemble onder leiding van Fokko Oldenhuis met begeleiding van organist Erwin Weerstra en violist Maartje Kraan.